7 ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

7 ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2018

7 ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 

Μύθος 1: Όση περισσότερη ώρα διαρκεί η προπόνηση μου, τόσο καλύτερα αποτελέσματα  θα έχω.

Πραγματικότητα: Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιτύχει κάποιος τα επιθυμητά αποτελέσματα στην προπόνηση του, είναι να παραμείνει συγκεντρωμένος στη προπονητική του μονάδα. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα που διαρκεί 45-60 λεπτά μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα δημιουργώντας τις κατάλληλες προσαρμογές στον οργανισμό.

Μύθος 2: Πρέπει να γυμνάζομαι κάθε μέρα για να αποκτήσω τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πραγματικότητα: Μετά από κάθε προπόνηση οι μυϊκές ίνες αλλάζουν τη δομή τους, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της προπόνησης. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δώσετε τον χρόνο στον οργανισμό σας για να "επανέλθει" από τη προπόνηση. Στοχεύστε, λοιπόν, το λιγότερο σε μια ημέρα διαλείμματος μετά από κάθε προπόνηση αντιστάσεων.

Μύθος 3: Η προπόνηση με βάρη είναι μόνο για τους άντρες.

Πραγματικότητα: Η προπόνηση με βάρη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτύχει κάποιος καύση θερμίδων, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Επιπλέον, η προπόνηση με βάρη στις γυναίκες, βοηθά στην αύξηση ή τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Μύθος 4: Εάν εστιάσω στη προπόνηση των κοιλιακών, τότε θα αποκτήσω το six-pack των ονείρων μου.

Πραγματικότητα: Η προπόνηση των κοιλιακών, στοχεύει στην ενδυνάμωση τους και όχι στην εμφάνιση του six-pack. Το πιο σημαντικό εργαλείο που χρειάζεστε για να αναπτύξετε τους κοιλιακούς σας είναι η διατροφή. Στη πραγματικότητα, η διατροφή είναι υπεύθυνη για την πλειοψηφία των αποτελεσμάτων σας.

Μύθος 5: No pain - No gain. 

Πραγματικότητα: Ένας μύθος ο οποίος έχει διατηρηθεί ανά τα χρόνια. Εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το πιο πιθανό είναι να κάνετε κάτι λάθος ή ακόμη χειρότερα να έχετε ήδη τραυματιστεί και αυτό μπορεί να σας κοστίσει στο να χάσετε ακόμη περισσότερες προπονήσεις. Μια ελαφριά ενόχληση τις επόμενες ημέρες της προπόνησης (το λεγόμενο πιάσιμο) είναι επιθυμητό, καθώς οι μύες αποκτούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για να αντεπεξέλθουν στο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Μύθος 6: Ένα πλάνο γυμναστικής δουλεύει το ίδιο καλά σε όλους.

Πραγματικότητα: Κάθε ασκούμενος είναι διαφορετικός οργανισμός. Επομένως τα προγράμματα γυμναστικής δε δουλεύουν το ίδιο καλά ή κακά σε όλους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψετε ένα πρόγραμμα επειδή δεν έχετε δει αποτελέσματα σε 1-2 εβδομάδες. Για να δείτε αν όντως λειτουργεί σε εσάς, θα πρέπει να το δοκιμάσετε τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες. Το να αλλάζετε κάποιο πρόγραμμα αμέσως επειδή δε βλέπετε άμεσα διαφορά, δεν αφήνει τον οργανισμό σας να δημιουργήσει τις κατάλληλες προσαρμογές και να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μύθος 7: Για να χάσω λίπος, θα πρέπει να κάνω μόνο αερόβια προπόνηση.

Πραγματικότητα: Η στόχευση στην αερόβια προπόνηση για καύση λίπους και όχι ο συνδυασμός της με προπόνηση αντιστάσεων, δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η μυϊκή δύναμη, διατηρεί τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο ωφελεί τον οργανισμό. Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχει ένας ασκούμενος, τόση περισσότερη είναι η ανάγκη για "καύσιμα" από τους μυς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη καύση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και όταν δε γυμναζόμαστε.

Φάνης Στεργίου 

fa.stergiou@gmail.com

https://www.instagram.com/fanis.stergiou

https://www.facebook.com/100003956222490